КОНТАКТИ

Адрес:

гр. София 1421

бул. "Черни връх" № 4

тел. +359 2 865 6639

факс: +359 2 866 1455

е-mail:earth.and.man@gmail.com

е-mail:office@earthandman.org

https://www.facebook.com/Earth.and.Man.National.Museum/

АКТУАЛНО

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова откри в Националния музей "Земята и хората" международна научна конференция по повод 1150-годишнината от кончината на Св. Кирил Философ, организирана от Кирило-Методиевският научен център – БАН.

Събитието под надслов „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“ се провежда от 13 до 15 февруари 2019 г. в БАН и в Софийския университет. Участват над 50 учени от 6 страни – България, Германия, Гърция, Италия, Полша и Русия.

Откриването е в музея „Земята и хората“, където е представена изложба, посветена на първоучителя. Ще бъдат изнесени три встъпителни доклада: „Съвременните Кирило-методиевски изследвания в Европа – посоки, резултати, перспективи“ (С. Николова, България); „Св. Кирил в Рим и в паметта на Рим“ (Кр. Станчев, Италия) и „Паметта за св. Кирил в Солун (А. Деликари, Гърция).

Заседанията ще продължат на 14 февруари в зала „Проф. Марин Дринов“ – БАН и на 15 февруари в СУ „Св. Климент Охридски“. Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален том на поредицата на КМНЦ „Кирило-Методиевски студии“.

 

ОТ 04 ДО 12 ФЕВРУАРИ 2019 г.

от 10:00 до 18:00 ч.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“

 представя

фотоизложба „ НИЕ И ПЕЩЕРИТЕ“

През 2019г. се отбелязва 90 годишнината от създаването на организираното пещерно движение в България.

Във връзка с годишнината на 4 февруари в Национален Музей „Земята и хората“ бе открита международна фотоизложба, представяща Осмото издание на конкурса „Ние и пещерите“. Фотографиите попадат в две тематични категории - „Хора под земята“ и „Красотата на пещерите“, като победителите се класират от първо до шесто място.

Показани са най-добрите от общо 152 фотоса на 32-ма фотографи от 16 страни:  Испания, Словения, Хърватия, Франция, Мароко, Румъния, САЩ, Русия, Тайланд, Италия, Босна и Херцеговина, Белгия, Полша, Великобритания, Турция, България.

Фотоизложбата може да бъде видяна до 12 февруари в зала „Гигантски кристали“ на Национален музей „Земята и хората“.