ДНИ НА МИНЕРАЛИТЕ – ИЗЛОЖЕНИЯ НА МИНЕРАЛИ, ФОСИЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Пролетно изложение на минерали, 
скъпоценни камъни и фосили

На 12, 13 и 14 април в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Пролетното изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили. Участие са заявили 65 изложителя - фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, и разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Етиопия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Китай, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Откриване на временна експозиция „Зелената приказка на камъка“. Експонирани са някои от най-впечатляващите със своя блясък, рисунък и разнообразие на зелени цветове минерали. Групирани са в зависимост от химичния елемент, който се съдържа в тях и е носител на зеления цвят. Присъстват образци от легендарни находища: смарагд от древните мини на египетската царица Клеопатра и рядко срещани в природата минерали от древните мини за сребро, олово и мед в района на гр. Лаврио, Гърция. Два от експонираните минерали носят имената на географските райони, в които са открити за пръв път – атакамит и тиролит. Малахит от Централно-африканския меден пояс и нефрит от Русия, най-редкия и ценен гранат – демантоид е от Камчатка, султанит от провинция Мугла, високо в Анадолските планини на централна Турция. И още много други минерали, образувани през различни геоложки епохи, при различни условия, обединени от зеления си цвят, сътворен от природата.

Работното време на музея по време на изложението ще е от 10 до 19 часа, а входът - с билети от 2 лева.

За контакти: Светла Старирадева
тел. 865 66 39; 0884 468 840
e-mail: nmzh@abv.bg или earth.and.man@gmail.com


Информация за всички, които очакват изложенията на минерали, скъпоценни камъни и фосили в НМ „Земята и хората“. Публикуваме графика за провеждането им през 2024 година.


 

 


Информация за всички, които очакват изложенията на минерали, скъпоценни камъни и фосили в НМ „Земята и хората“. Публикуваме графика за провеждането им през 2023 година.


 

На 7, 8 и 9 април НМ “Земята и хората“ организира Великденско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили.

Специално за изложението ще бъдат открити две временни изложби:
- „Кехлибарът – изящната капсула на времето“. Реализира се със съдействието на фирма ХАРД
- „Каменната история на древни морета и гори“.

Гостува Злати Златев със своя колекция от силицизирани („вкаменени“) дървета и корали от цяла България.

За децата ще организираме работилница за изработване на Великденски картички, декорирани с разноцветни камъчета.
Работно време на работилницата: 11:00-13:00 и 14:30-17:00  часа на 8 и 9 април (събота и неделя).
Работното време на музея по време на изложението ще е от 10:00 до 19:00 часа, а входът - с билети от 2 лева.
За повече информация: тел. 865 66 39; 0884 468 840; e-mail: nmzh@abv.bg или earth.and.man@gmail.com

 

 На 2, 3 и 4 декември в НМ „Земята и хората“ ще се проведе Коледно изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили. Очакваме фирми и колекционери от България и чужбина, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири.
За децата сме организирали работилница за изработване на Коледни картички. Най-напред ще ги нарисуват с моливчета, а след това ще ги украсят с разноцветни камъчета.
Специалисти от музея ще им разказват какви са имената на камъчетата, защо едни са червени, а други жълти или сини, къде се срещат.

Работно време на работилницата: 11:00-13:00 и 14:30-17:00 часа на 3 и 4 декември (събота и неделя).

Работното време на музея по време на изложението ще е от 10:00 до 19:00 часа, а входът - с билети от 2 лева.

За повече информация: тел. 865 66 39; 0884 468 840
e-mail: nmzh@abv.bg или earth.and.man@gmail.com

 


ХХХ-то Изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили ще се проведе от 7 до 9 октомври 2022 г. в НМ „Земята и хората“. Отново ще изберем „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България“ и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. Ще спазим традицията и ще организираме за децата „Треска за злато”. А също, те ще могат да пробват да изработят сами дребни бижута и декорации с мъниста в специално организирано за изложението ателие. Работно време на музея по време на изложението – от 10 до 19 часа.

За повече информация: тел.  865 66 39; 0884 468 840

e-mail:  nmzh@abv.bg или earth.and.man@gmail.com

 


 

Привет, приятели на НМ „Земята и хората“!

За огромно наше съжаление, планираните за 2021 г. изложения на минерали, които НМ „Земята и хората“ организира, не можаха да се проведат. Удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка, наложените ограничения и липсата на тенденция към намаляване на броя на заразените, ни възпира от провеждане и на традиционното Коледно изложение на минерали. Считаме, че най-важно е да опазим здрави и вас, и нас, и посетителите.

Искрено се надяваме, че Новата 2022 г. ще е по-здрава и ще проведем любимите за всички ни празници на минералите.

Пожелаваме ви здраве, радост от нови интересни находки и се надяваме на скорошни срещи през Новата година!

Директор на НМ „Земята и хората“,
Светлана Енчева

XXX-то Софийско изложение
на минерали, фосили и скъпоценни камъни,
обявено за 9-11 октомври 2020 г.
няма да се проведе поради въведената
извънредната епидемична обстановка в страната.


През 1991 год. Националният Музей ”Земята и хората” провежда Първа Софийска международна изложба на минерали. През годините изложенията на минерали прераснаха в Дни на минералите, организирани три пъти годишно: Великденско и Коледно, а през месец октомври - Софийско международно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни. Участват отделни колекционери, фирми, минно-добивни предприятия, български университети. Показват се минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от световно известни и новооткрити находища по цялата планета.

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - съвместно с Клуба на лапидарите в България и „Най-добро художествено изделие от минерал“ или „Най-добър фасетиран камък”.

По време на изложенията, специално за децата, се организират развлечения, игри, викторини:

  • “Треска за злато” - демонстрации за промиване на злато от речен пясък
  • конкурс “Багри - дар от природата” - за най-добра детска рисунка с минерални пигменти върху камък или хартия
  • конкурс за разпознаване на минерали - с демонстрации както на познати, така и на по-малко известни и интересни свойства на минералите
  • томболи и викторини със забавни и популярни минераложки теми
  • великденски и коледни творчески работилници и ателиета

Най-активните и находчиви деца - с изявени познания и интереси към природните науки получават награди: минерални образци от музея и външни спонсори.

Контакти: Светла Старирадева, тел.: 02 865 66 39, e-mail:  nmzh@abv.bg

Дни на Минералите