АРХИВ 2023

 


Участие на НМ „Земята и хората“ в Национална конференция с международно участие ГЕОНАУКИ 2023.

Светлана Енчева, Николай Господинов, Денка Янакиева, Петко Петров, Стела Атанасова-Владимирова. Пикрофармаколит и арсенолит от рудопроявление Марешница, Източни Родопи – нови минерали за България Svetlana Encheva, Nikolay Gospodinov, Denka Yanakieva, Petko Petrov, Stela Atanasova-Vladimirova. Picropharmacolite and arsenolite from the Mareshnitsa ore occurrence, Eastern Rhodopes – new minerals for Bulgaria

 

Петко Петров. Милерит от Маданско рудно поле Petko Petrov. Millerite from the Madan ore field.

 

Лариса Нешева, Денка Янакиева, Петко Петров, Стела Атанасова-Владимирова, Надя Петрова, Росица Василева, Иванина Сергеева, Зара Черкезова-Желева, Даниела Панева – Планерит с ахейлит и фаустит от находище Чала, Спахиевски руден район.

 

 

Светла Старирадева, Петко Петров, Денка Янакиева – Коломорфен сфалерит от Pb-Zn находище Пчелояд, Източни Родопи, България

  


 

 

 

 


Метеорът над България - репортаж на бТВ
от Музей "Земята и хората"


В третото издание на младежĸия научен фестивал "АЛО, КОСМОС! Говори България!" на 29 юни в "София Тех Парĸ" специалисти от Националния музей „Земята и хората“ представиха минералните суровини, които се използват за производството на ракети, колекции от руди и минерали и обясниха как геолозите разбират по пясъка какви минерални суровини се намират в близост.
 
 
 

  
 


На 18 май Националният музей „Земята и хората“ откри една необичайна изложба - „Поезията на камъка“, на едно необичайно място - Старото школо в Музей на архитектурно-исторически резерват "Боженци". 


 

 


 


 


 

 

 


 

 Какво е ваканцията без игри! В музея „Земята и хората“ пролетното настроение дойде с веселите Ваканционни игри за любознателни и остроумни деца. 

11 април (вторник)
СКАЛИТЕ. Какво има в дълбините на Земята?

12 април (сряда)
ЗАПОЗНАНСТВО с МИНЕРАЛИТЕ. Как да ги различаваме?

13 април (четвъртък)
ТЪРСАЧИ на СЪКРОВИЩА. Приключения за съобразителни

ПРОГРАМА


 
СЕДМИЦА НА ЗДРАВНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ И НАУЧНОПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ
1-5 април 2023 г.
От 1 до 5 април 2023 г. от 18.00 ч. в Националния музей „Земята и хората“ се състоя СЕДМИЦАТА НА ЗДРАВНИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ И НАУЧНОПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ. Непосредствено преди прожекцията проф. Златимир Коларов изнесе кратка лекция върху съответния здравословен проблем и други ревматични болести.
 
 
 
 

Временна изложба „Злати Златев – 40 години посветени на събирането на български минерали“

В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, гостува Злати Златев със своята колекция „Ахати от България“. Едва на 8 години, той е впечатлен от минералите и започва да ги събира. От тогава живота му е неразривно свързан с тях, и като любител, и като професионалист. Като ученик в Природо-математическата гимназия в София, той посещава кръжока по Минералогия в НМ „Земята и хората“, а по-късно завършва Софийския университет със специалност Минералогия и Геохимия. Веднага след дипломирането си заминава като полеви геолог в Мозамбик, Източна Африка, където работи като мениджър на минни проекти, свързани с добива на скъпоценни и декоративни камъни и суровини на редки елементи. От 1999 г. не се занимава професионално с геология, но и до днес продължава активно да събира минерали.

С течение на годините той успява да обиколи всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци, създавайки колекция от над 3000 образеца.

В съавторство с някои от водещите  минералози участва в няколко научни публикации, включително и свързани с първото научно описание на богат на манган норсетит у нас.

Дарява десетки образци на Национален музей „Земята и Хората“, Музея по Минералогия и Петрология към СУ и Националния Природонаучен музей, БАН. Споделя своите знания и натрупан опит с широк кръг заинтересувани млади и/или начинаещи колекционери, основно в социалните мрежи и поддържа собствена Фейсбук страница, посветена на българските минерали – Fine Bulgarian minerals.

 Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати и ясписи у нас, част от бяха във временна изложба.

 

Космическата школа на Space Academy стартира с първо занимание на 25 февруари от 13:30 до 15:00 часа в Интерактивния кът на НМ „Земята и хората“.

Следващите занимания  бяха по същото време на 04, 11, 18 и 25 март, 1, 22, 29 април, 13 и 20 май 2023 г.

За повече информация: http://spaceacad.com/


На 14 февруари 2023 г. Кирило-Методиевският научен център при БАН (КМНЦ) и Националният музей „Земята и хората“ отбелязаха Успението на св. Константин Кирил – Философ. Програмата бе открита с тържествен концерт на Хора при Софийската духовна семинария. Беседа за културната роля на Константин Кирил – Философ изнесе проф. дин Димо Чешмеджиев. Тържеството завърши с представяне на мащабния научен сборник „А на жената бяха дадени крила“, издаден чест на проф. Светлина Николова – изтъкнат палеославист и медиевист и дългогодишен директор на КМНЦ.