ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО


На 6 август 2019 г. се навършиха 74 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. По този повод в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“- София бе експониран за един ден „Камъкът от Хирошима”, като част от церемонията за отбелязване на годишнината и в знак на почит към паметта на жертвите на атомния взрив.
Пред „Камъкът от Хирошима” цветя бяха поднесени и от името на президента на България Румен Радев.
Възпоменателната церемония бе уважена от културното аташе в посолството на Япония в Република България, г-жа Мисаки Нишимура.
Събитието се отбелязва в Национален музей „Земята и хората“ за 22 пореден път. В програмата бе включен концерт на Юске Хосака (Япония) – пиано, който представи произведения на Панчо Владигеров, Габриел Форе, Юко Сугава и Мико Токуяма.
Посетителите на Национален музей „Земята и хората“ се включиха в традицията да напишат свои лични послания за мир, в които изразиха състрадание и преклонение пред жертвите на атомния апокалипсис и надежда, че подобна трагедия не би се повторила.


Ден на милосърдието 2018г.

От 1997 година насам, всяка година на 6 август, в Националния музей „Земята и хората“ се отдава почит на жертвите от Хирошима и Нагасаки.

Възпоменателната церемония е не само поклонение пред паметта на жертвите, но и борба срещу забравата, гаранция за бъдещите поколения, че подобно оръжие никога няма да бъде използвано отново.

Единствено на този ден в зала „Гигантски кристали“ на Музея може да бъде видян „Камъкът от Хирошима” – къс от уличната настилка на Хирошима, която през 1945г. е била близо до епицентъра на атомния взрив.

В света има само 188 такива Камъка, като върху всеки е гравиран барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991г. те са разпратени до лидерите на 188 страни в света, като символ на стремежа към мир за цялото човечество.

Историята на Камъка започва преди 73 години – само няколко дни след бомбардировката над Хирошима. Тогава, въпреки все още много силната радиация, Рейкийо Умемото отишъл в града, за да се види с оцелелите си приятели. Вървял по разрушените улици и когато вятърът помел пепелта от пътната настилка видял - или му се е сторило, че вижда - върху гранита отпечатани лицата на загиналите.

Това го впечатлило толкова силно, че когато през 1965г. настилката трябвало да бъде подменена, той откупил камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието.

Идеята му била подкрепена от хиляди жители на Хирошима. Създадена била Асоциацията „Камък за мир”, но се наложило да чакат още 20 години, за да се изчисти остатъчното радиоактивно лъчение от гранита и той да може да бъде обработван. По-късно било решено камъните да разпратени до световните лидери, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997г. от Президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Церемонията през 2018г., включваше:

  • Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“.
  • Постерна изложба.
  • Написване на лични послания за мир върху специална бланка.

Денят на Милосърдието бе отразен от големите национални телевизии


Всяка година на 6 август Националният музей „Земята и хората“ организира „Ден на милосърдието“ - в знак на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

Традиционно в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е най-важна част от церемонията за „Деня на милосърдието“.  „Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която се е намирала в близост до епицентъра на атомния взрив на 6 август 1945 год. По-късно част от тези късове са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф  на японската богиня  на милосърдието – Каннон. През 1991 г тези каменни късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, по инициатива  на международната асоциация „Камък за мир“ и с подкрепата на жители на гр. Хирошима, са изпратени до политическите лидери на 188 страни в света, като символ на надеждата за мир за цялото човечество. Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента всяка година „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Всяка възпоменателна церемония пред „Камъка от Хирошима“ представлява не само поклонение пред стотиците хиляди жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново. Идните поколения, бъдещите граждани на света се нуждаят от увереност, че атомната бомба в Хирошима е първата, а атомната бомба в Нагасаки е последната в човешката история.

Milosardie

 „Денят на милосърдието“ се провежда от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

  • Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“
  • Постерна изложба предоставена от асоциация „Камък за мир“
  • Написване на лични послания за мир върху специална бланка.
  • Изложба от творби на Международния фотоконкурс „Земя за всички“