АРХИВ 2024

С беседа и прожекция завършва учебната година
и започва ваканцията.

 


 

 

 


 


 


 


 


 


 

 

 


 

С концерт на Симфоничен оркестър "София" със солисти Жени Захариева и Дарина Малеева в НМ "Земята и хората" се отбеляза 22 април - Деня на Майката Земя и се откри XXXII Международен конкурс "Музиката и Земята"


 

Пролетни ваканционни игри
на 1 и 2 април

Първите участници в пролетните ваканционни игри.


 
Пролетните ваканционни игри продължават.
 
 
 
 
 

„Каменната история на древни гори и морета“

В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, за втори път гостува Злати Златев с изложба „Каменната история на древни гори и морета“, в която е представена част от неговата колекция от силицизирани дървета и корали и ясписи от различни находища в България.

С течение на годините той успява да посети всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци, създавайки колекция от над 3000 образеца.

Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати, ясписи, силицизирани дървета и корали у нас, част от които са в настоящата временна изложба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Тържествено честване на
Успението на св. Константин Кирил – Философ
на 14 февруари от 11:00 часа

 

 

 

 

 

 

 

Организирано от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките и Националния музей „Земята и хората“

Програмата включва:
Приветствено слово от директора на Кирило-Методиевския научен център – проф. Веселка Желязкова, представяне и прожекция на 20-минутния документален филм „Пътят на Кирил и Методий“ (сценарий: проф. Славия Бърлиева, режисьор: Александър Томов-син) и кратка музикална програма на хора на Софийската духовна семинария.