ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦА

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2023 г.

Временна изложба „Нови постъпления 2022“
от 1 февруари до 19 юни от 10 до 18 часа
Вход с музейни билети


Временна изложба „Злати Златев – 40 години посветени на събирането на български минерали“
от 1 до 28 февруари от 10 до 18 часа
Вход с музейни билети

В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, гостува Злати Златев със своята колекция „Ахати от България“. Едва на 8 години, той е впечатлен от минералите и започва да ги събира. От тогава живота му е неразривно свързан с тях, и като любител, и като професионалист. Като ученик в Природо-математическата гимназия в София, той посещава кръжока по Минералогия в НМ „Земята и хората“, а по-късно завършва Софийския университет със специалност Минералогия и Геохимия. Веднага след дипломирането си заминава като полеви геолог в Мозамбик, Източна Африка, където работи като мениджър на минни проекти, свързани с добива на скъпоценни и декоративни камъни и суровини на редки елементи. От 1999 г. не се занимава професионално с геология, но и до днес продължава активно да събира минерали.

С течение на годините той успява да обиколи всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци, създавайки колекция от над 3000 образеца.

В съавторство с някои от водещите  минералози участва в няколко научни публикации, включително и свързани с първото научно описание на богат на манган норсетит у нас.

Дарява десетки образци на Национален музей „Земята и Хората“, Музея по Минералогия и Петрология към СУ и Националния Природонаучен музей, БАН. Споделя своите знания и натрупан опит с широк кръг заинтересувани млади и/или начинаещи колекционери, основно в социалните мрежи и поддържа собствена Фейсбук страница, посветена на българските минерали – Fine Bulgarian minerals.

 Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати и ясписи у нас, част от които са в настоящата временна изложба.


Временна изложба „Метеорити“
от 1 до 28 февруари от 10 до 18 часа
Вход с музейни билети


Временна изложба, посветена на Международната година на минералогията – „Умни минерали за умни телефони“
от 1 до 28 февруари от 10 до 18 часа
Вход с музейни билети

В Деня на народните будители - 1 ноември от 11:00 часа,  Националният музей „Земята и хората“ имаше удоволствието да представи нова временна изложба „Умни минерали за умни телефони“, посветена на Годината на минералогията.

Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си,  които са на километри от вас? За да се чуете и видите с тях, просто включвате  смартфона си.

Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материала в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини? За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?

С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.


Моден салон – Абитуриенти - 2023
от 1 до 5 февруари от 10 до 19 часа
Вход свободен


Концерт на Смесен хор на БНР
на 9 февруари от 19 часа
Вход с билети на организаторите


Забележка: Програмата подлежи на актуализиране