ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦА

 
ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2023 г.
 
Временна изложба
„Кехлибарът – изящната капсула на времето“
Вход с музейни билети

„Златото на Севера“ е едно от имената на балтийския кехлибар (сукцинит), достигнало до нас от древността. „Родил се“ е преди повече от 40 милиона години от смолата на иглолистни дървета, расли в Южна Скандинавия и част от днешното Балтийско море, когато то още не е било море.

Повече от пет хилядолетия кехлибарът е познат и използван от хората. На него е посветена временната експозиция „Кехлибарът – изящната капсула на времето“ в Националния музей „Земята и хората“. Могат да се видят: изкопани късове, обвити с полепнала почва; изключително разнообразни декоративни видове обработен кехлибар; богата колекция кехлибари с включения от насекоми; фигурки, направени чрез скулптиране, а не чрез топене и формоване, различни имитации на кехлибар и безспорният първенец сред тях – колумбийският копал.

Всички образци в експозицията са предоставени от фирма HARD.


 
Временна изложба
„Каменната история на древните морета и гори“
Вход с музейни билети

В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, за втори път гостува Злати Златев с изложба „Каменната история на древни гори и морета“, в която е представена част от неговата колекция от силицизирани дървета и корали и ясписи от различни находища в България.

С течение на годините той успява да посети всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци, създавайки колекция от над 3000 образеца.

Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати, ясписи, силицизирани дървета и корали у нас, част от които са в настоящата временна изложба.


 
Временна изложба
„Умни минерали за умни телефони“
Вход с музейни билети

 
Временна изложба
„Нови постъпления 2023“
Вход с музейни билети

 
Коледно изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили
на 8, 9 и 10 декември от 10:00 до 19:00 часа
Вход с музейни билети

 
Коледен концерт на
Сдружението на туристическите хорове в България
на 16 декември от 11:00 часа
Вход свободен

 
Изложба и награждаване на лауреатите на
Ателие „Приказен свят“
на 17 декември от 11:00 часа
Вход с покани

 
Концерт на музикална школа при НЧ „И. Н. Денкоглу - 1867“
на 20 декември от 18:30 часа
Вход свободен

 
Забележка: Програмата подлежи на актуализиране