ГЕОЛОЖКИ КЪТ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

k1_2

Музейният детски кът е резултат от съвместенk2_1 проект на Нов български университет, Департамент Археология и Национален музей „Земята и хората“. Изграждането му е в рамките на програма за подобряване на работата на българските музеи с деца, финансирана от фондация „Америка за България”.

Децата заедно със своите възрастни придружители играят и учат самостоятелно. В къта има няколко модула с тема, указания и задачи, които детето, с помощта на придружителя, може да изпълни.

Детският кът представя основна научна информация за минералите и тяхната употреба в ежедневието под формата на игра. Децата разрешават минерални загадки като „Може ли скалата да плува във вода?”, „Рубин ли е наистина Рубинът на Черния Принц, вграден в английската кралска корона?” и т.н. чрез игри, разработени за тях от екипа на музея, специалисти от НБУ, педагози и психолози.

1012484_578166185558891_601192047_nГеоложкият кът е предназначен за съвместни занимания на децата с техните възрастни придружители. За пълноценен образователен ефект от игрите е препоръчително един възрастен да придружава не повече от 4 деца.

k2_2_

ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ:

  • Всички деца до 12-годишна възраст трябва да бъдат придружени от възрастен
  • Капацитетът на Геоложкия кът е максимум 12 деца
  • Благодарим ви за съдействието да поддържаме Геоложкия кът в добро състояние, чист и подреден
  • Безопасността на децата е отговорност на техните придружители

МОДУЛИ:

ПОДРЕДИ ПЪЗЕЛ:
Дали формата на кристалите ни помага да определим вида минерал?
Подреждане на пъзел кристал, изработен по формата на определен минерал. Сравнява се със снимката и името на минерала.

 НАРИСУВАЙ МИНЕРАЛ: Трудно ли е да нарисуваш минерал?
Копиране от клише на минерал, намиране на оригиналния минерал с неговото название. Полученото изображение може да се отнесе у дома.

 СЕМЕЙНИ КУТИИ: С дружни сили, цялото семейство може да намери решение на нашите ГЕОзагадки: отворете, прочетете и разгледайте внимателно съдържанието на всяка кутия, поиграйте и намерете отговора.
За да решите ГЕОзагадките, първо трябва да прочетете инструкциите (една за възрастните и друга за децата).

 НАПРАВИ КРИСТАЛ

561197_420889371286574_857054450_nКолко пъти се повтарят еднаквите стени в твоя кристала? Как се нарича формата на кристала?
Сглобяване на симетрични кристални форми с магнитен 3D пъзел по заснети образци.

 СВЕТЪТ ПОД МИКРОСКОП

531639_420889677953210_103365193_n251813_420889411286570_976686186_n
Защо някои минерали приличат на кубче, други на плочка, моливче, люспа, клонче, игла, ветрило?...
Разглеждане на минерали под микроскоп. Групиране по прилики и цветове.

 МИНЕРАЛИ - МАТЕРИАЛИ - ИЗДЕЛИЯ: От какво се правят стъклото, тебеширите, самолетите или бенгалският огън? Използваме предмети без да знаем, че са получени от различни минерали. Играта учи децата от кои суровини и руди се изработват различни предмети.

 БЪДИ ГЕОЛОГ

Знаеш ли с какво се занимават геолозите?
Можеш да седнеш на бюрото на геолога; да разгледаш колекции от минерали, скали и фосили, геоложка карта, геохроноложка таблица, книги и пособия; да определяш минерали.

През тази година в помощ на екипа на музея се притече като доброволец Александра Чобанова на 12 години, която успешно провеждаше занимания с деца в геоложкия кът и развеждаше ученически групи до 4 клас в експозициите на музея.

доброволка1Александра Чобанова провежда занимания с деца в геоложкия кътдоброволка2Александра Чобанова провежда разказва на деца как се образуват кристалите