АРХИВ 2022

 


 

Поклон пред делото на всички, които съхраниха през вековете българските духовни ценности!

В Деня на народните будители Националният музей „Земята и хората“ откри нова временна изложба „Умни минерали за умни телефони“, спонсорирана от Тинтява експлорейшън АД.


 

Д-р Петко Петров и Светла Старирадева представиха Националния музея „Земята и хората“ на Националната научна конференция с международно участие „Геонауки 2022”, посветена на 155 години от рождението на проф. Лазар Ванков. 

С гордост съобщаваме, че нашата колежка Десислава Делибалтова получи Грамота за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми в категория специалист от национален музей по случай 1 ноември – Деня на народните будители.

  

  


 


 


 


Национален музей „Земята и хората“ е партньор в организирането на 22 Конгрес на Карпато-Балканската Геоложка Асоциация (КБГА2022;  https://cbga2022.geology.bas.bg/),
който се проведе на 7-11.09.2022 г. в Пловдив, България


На 25 август в Националния музей „Земята и хората“ се откри изложба на Посолството на Република Казахстан в България, посветена на
Международния ден за действие срещу ядрените опити - 29 август и
31 години от закриването на Семипалатинския изпитателен полигон

Изложбата продължи от 25 да 31 август 2022 г. в залата на гигантските кристали на Националния музей „Земята и хората“.


 
 


 

 

Благодарим на всички наши посетители (над 4500 души) в Европейската нощ на музеите – 14 май 2022 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


На 12 май 2022 г. се откри гостуваща изложба на НМ "Земята и хората" в исторически музей Ивайловград. Осъществена е със съдействието на "Тинтява експлорейшън" АД, Ивайловград.
В 10 витрини са показани минерали от района на Ивайловград, златни руди от България, скъпоценни и декоративни камъни и кристални друзи от оловно-цинковите находища в Мадан.

 


След „Раждането на Луната“ и българският принос за разгадаване на геоложката й история, НМ „Земята и хората“ е подготвил нова временна експозиция „Метеорити“, специално за Европейската нощ на музеите – събота 14 май. Образците са предоставени от Георги Пенев и показва всички типове „пришълци от Космоса“, паднали върху нашата Земя.

  

Геоложката история на Луната
в НМ „Земята и хората“