АРХИВ 2021

На 14 декември 2021 в галерия „Средец“ на МК министърът на културата г-н Атанас Атанасов и изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-жа Слава Иванова връчиха Почетния знак на Фонда на доц. д-р Михаил Малеев - създател, дарител и дългогодишен директор на Националния музей „Земята и хората“. Това стана по време на откриване на изложбата „Найден Петков, живопис“, с която НДФ „13 века България“ завърши поредицата прояви, посветени на 40-годишния си юбилей.


Концерт на струнно трио:
Марио Хосен, Марта Потулска и Лиляна Кехайова

05 декември от 18 часа 
Вход с билети на организаторите

 

1 ноември - Ден на народните будители

100-години народно читалище „Пенчо Славейков“

Представяне на книга „Читалище в сърцето на София“

Изложба на школата по изобразително изкуство към читалището

на 01 ноември от 18 часа

Вход с покани

НМ „Земята и хората“ и НЧ „П. Славейков“ ще отбележат 1 ноември - Деня на народните будители.

Ще бъде представена книгата "Читалище в сърцето на София", проследяваща историята на читалището, което чества своята 100-годишнина и изложба с рисунки от школата, към читалището.


Концерт на Музикална къща „Престо“

от 19 ноември от 18 часа

Вход с билети от Музикална къща „Престо“


Временна изложба „Магичната светлина на пещерните минерали“

от 15 до 28 ноември от 10 до 18 часа

Вход с билети


 

Доц. Михаил Малеев дари на музея уникални образци от оловен молибдат и оловен молибдат с неодим, синтезирани през 1988 г. в Институт по приложна минералогия към БАН, както и рубин, синтезиран в лабораторията на проф. Багдасаров в ИКАН, СССР. Образците ще попълнят колекцията "Монокристали" в раздел "Материали" на музея.

 
 
 
 
 
 

Momchil Kazanjiev за пореден път направи дарение на музея! Коледен подарък от три образеца: по 60 кг розов кварц и опушен кварц с турмалин и 100 кг образец от иглест турмалин от Плана пл.! Благодаря!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


1 Дамян Радев I награда от конкурса Албер Русел

2 Тома Даракчиев II награда от конкурса Албер Русел

3 Доменика Сарийска III награда от конкурса Албер Русел

4 Koнстантин Башиков лауреат свири с оркестър

На 25 октомври в залата на гигантските кристали на националния музей „Земята и хората“ се състоя концерт на лауреати на  XV конкурс "Албер Русел": Дамян Радев ( 1 награда) и Тома Даракчиев (2 награда).

https://youtu.be/VRFPTF6zO4I


Блестящ концерт на Симфониета „Видин“ в НМ "Земята и хората"

На 8 октомври  чухме популярна програма с творби и арии от Росини, Моцарт, Бизе, Чайковски, Пучини, Дворжак в изпълнение на разширен състав  на Симфониета "Видин" под диригентството на Петър Димитров и солисти Алекс Москофян (баритон), Мария Москофян (сопрано) с участието на Кристияна Лоизу, Мария и Алекс Москофян са завършили държавна та консерватория в Ереван (Армения) с активна концертна дейност. А Кристияна Лоизу от Кипър завършва НМА "П. Владигеров" с оперно пеене и вокална педагогика. След спечелване на българския Х- фактор се изявява активно и в сферата на сингъл пеенето.

Концертът бе истински празник на Красотата.

Концерт, който дълго ще се помни  с високото артистично и вдъхновено представяне на Симфониета „Видин“.

проф. Жени ЗахариевaБлагодарим на музикална къща "Престо" и на пианистката  Dhurata Lazo (Дурата Лазо), Албания-Германия за прекрасния клавирен рецитал с творби от Моцарт, Шопен и Ческ Задежа, състоял се на 14 септември 2021 г в Националния музей „Земята и хората“.

We thank the Presto music house and the pianist Dhura Lazo (Albania-Germany) for a wonderful recital with works by Mozart, Chopin and Cesk Zadeja, which took place on September 14, 2021 in the Earth and People National Museum.
76 години от атомната бомбардировка над Хирошима

 

ДЕНЯТ  НА  МИЛОСЪРДИЕТО в Националния музей "Земята и хората" е посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки. Само на този ден се експонира "КАМЪКА ЗА МИР" - гранитен къс с барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

Гранитният къс е част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив.  Историята му е свързана с името на Рейкийо Умемото, откупил камъните - „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон. През 1991 г., основаната от него Асоциация „Камък за мир“ ги изпраща до лидерите на 188 страни в света, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време.

По инициатива на Президентството на Република България през 1997 г. в НМ „Земята и хората" е предаден един от тези късове, с ангажимент - „Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Ежегодното отбелязване на Деня на Милосърдието е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви; борба срещу забравата; гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

Във връзка с епидемичната обстановка и мерките, свързани с нея, официална церемония няма да се състои. На 6 август (петък) от 10.00 до 18.00 часа всички желаещи могат да поднесат цветя пред "Камъка за мир".


ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ
ОТ ИЗДАВАНЕТО НА „СЛАВЕЙКОВАТА БИБЛИЯ”

На 15 юли 2021 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в Националния музей „Земята и хората“ Националният литературен музей представя фотодокументалната изложба „Да видят всички по света, че българский народ живее!...“. Тя е създадена по повод на 150-годишнината от издаването на т. нар. „Славейкова библия“ в Цариград през 1871 г.

С богат подбор от експонати, част от които се показват за първи път, изложбата пресъздава динамичните възрожденски времена, когато общобългарският стремеж към просвета, благоденствие и свобода се изразява във всенародното усилие за отваряне към света, за духовно обогатяване и въздигане на човека.


ЛЕТНИ ВАКАНЦИОННИ ИГРИ - 2021

Всяка сряда между 30 юни и 28 юли - от 10 до 12 часа

Националният музей „Земята и хората“ предлага

ЛЕТНИ ВАКАНЦИОННИ ИГРИ за деца на възраст от 7 до 11 години.

Множеството увлекателни игри са разработени от музейни експерти с опит в изграждане на природонаучна грамотност сред малките откриватели на света. Летните ваканционни игри насърчават активността на децата в търсене на отговори, в логическото мислене, себеизявата, творчеството, пространственото въображение. Участието във всяка от 5-те големи теми, поражда силни изживявания и развива когнитивни, физически и социални умения.

 • 30 юни ЗЕМЯТА: Пътешествие от огнетечната Земя до живата планета
 • 7 юли КРИСТАЛИТЕ: Създаване на кристали и игри с тях
 • 14 юли МИНЕРАЛИТЕ: Как да разпознаваме минералите?
 • 21 юли ВОДА и ЖИВОТ: Игри за подземни води, Дървото на живота и вкаменелости
 • 28 юли ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА: Откриване на минерални богатства

ЛЕТНИТЕ ВАКАНЦИОННИ ИГРИ са подходящи за деца между 7 и 11 г.

Продължителност: 2 часа

Входна такса за дете:   10 лв.

Записването е предварително, до запълване на местата.

За записване и информация:

deca.na.zemyata@gmail.com                                                                                    тел.: 0877 747 632 или 02 865 6639, в. 229

Снимки от ЛЕТНИТЕ ВАКАНЦИОННИ ИГРИ може да разгледате във Facebook страницата на музея: https://www.facebook.com/Earth.and.Man.National.Museum

СЪДЪРЖАНИЕ НА ПРОГРАМАТА ПО ДНИ

30 юни

 1. ЗЕМЯТА. Пътешествие от огнетечната Земя до живата планета

1.1. КАК ПОРАСНА ЗЕМЯТА? (30 мин.)

Игра с въпроси за невероятните преобразявания на Земята преди да стане уютно място за живеене. Всяко дете е приятно изненадано от способността си да даде отговор на сериозните и изненадващи въпроси: защо и как са се съединили градивните части на Земята; кога и как се е разслоила Земята, какви са били условията в началото на земната история и дори как са изглеждали Слънцето и Луната тогава.

1.2. МАГНИТНОТО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА (20 мин.)

Експерименти с магнитност  - децата откриват наличието на земно магнитно поле. Сами изработват компас.

1.3. МОЯТА ИЗЛОЖБА НА СКАЛИ (40 мин.)

Кратък учебен филм и учебни материали запознават с трите основни типа скали: магмени, седиментни и метаморфни. Вече подготвени, децата заедно подреждат колекция от 21 вида скали, като ги групират според произхода им с помощта на етикети и описания. Те се надпреварват, докато ги намират в тайни места и ги разпределят в правилната група. Научават за основните видове скали и как са се образували.

1.4. ИЗРИГВАЩИЯТ ВУЛКАН (30 мин.)

След като си припомнят защо изригват вулканите, децата изработват свой действащ модел на вулкан, а пред музея наблюдават истинско изригване на още по-голям и внушителен „вулкан“, изхвърляне на искри от ,,кратера” му.

7 юли

 1. КРИСТАЛИТЕ. Създаване на кристали и игри с тях

2.1. КАК РАСТАТ КРИСТАЛИТЕ? (40 мин.)

Как се оформят поразителните гигантски кристали, защо растат пустинните рози, къде и от какво се образуват нежните снежинки и островърхите висулки? Децата ще наблюдават растеж на кристали, ще разберат как се подреждат изграждащите ги частици, сами ще подредят кристални структури и ще се научат да си правят истински кристали. Израстване на кристали и наблюдение под микроскоп.

2.2. ОТКРИЙТЕ ПРИЛИКИТЕ! (20 мин.)

Дава възможност за собствено наблюдение под лупа и в музейната експозиция, със свобода на въображението, за оприличаване на кристали и техни агрегати с познати неща. Разпознаване на монокристали и агрегати. Колко големи и колко малки могат да бъдат кристалите? Вниманието се насочва към симетрията на кристалите. Разрешават се занимателни загадки.

2.3. ДА НАПРАВИМ КРИСТАЛИ ОТ КАРТОН (30 мин.)

Симетрията в структурата на минералите се отразява във формата на кристалите им, затова красивите кристали имат характерни форми. Но как изглеждат те и как се наричат? Като оцветяват стените на печатни разгъвки, децата виждат, че кристалните стени представляват или прости форми, или комбинация от няколко прости форми. След като направят своя кристал от картон, търсят равнини и оси на симетрия. После откриват връзката между броя на стените, ръбовете и върховете. Всяко дете отнася своята оцветена картонена кристална форма у дома.

2.4. КРИСТАЛЧЕТА В ПЯСЪКА (30 мин.)

Игра с пясък и различни начини за отделяне на по-интересните и ценни минерални зърна в него - с помощта на сита с различен размер можем да отделим по-големите кристални зърна в пясъка; а пък в чиния с вода можем да ги сортираме по плътност. Това ще ни помогне да видим минералите по-ясно под микроскоп и да ги разпознаем.

Демонстрации и промиване на речен пясък, както са промивали злато или магнетит хората, населяващи земите ни в миналото. Децата научават какви кристали се срещат в пясъка. Разбират за дългия път на кристалчетата от изветрянето на скалите до реките и моретата, и за принципа, по който става сортирането им в природата. И как, например, се образуват разсипни находища на злато. Подсещащи въпроси им помагат да разберат сами за какво се използва пясъкът.

14 юли

 1. МИНЕРАЛИТЕ. Как да разпознавате минералите?

3.1. МИНЕРАЛОСЛОВИЦА (20 мин.)

Съчетава бързото разпознаване и неусетното научаване на имената на над 20 важни минерала с удоволствието от решаването на кръстословица. В кутия с размесени различни минерали децата подбират еднаквите, върху които е изписана по една буква и с тях подреждат името на минерала. После попълват кръстословица.

3.2. ФИЗИЧНИ СВОЙСТВА (30 мин.)

С поляризационен микроскоп децата наблюдават някои оптични свойства на изграждащи скалите минерални зърна от различни или еднакви минерали. Игри с основните свойства и диагностични белези на минералите: твърдост, цепителност, относително тегло, цвят на чертата.

3.3. МИНЕРАЛЕН ЛАБИРИНТ (15 мин.)

Детска викторина на открито, която съчетава движение с мислене и припомня интересни факти за различни минерали.

3.4. ПРАКТИКУМ/ИГРА ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА МИНЕРАЛИ (20 мин.)

Децата научават как изглеждат и какви свойства притежават най-разпространените минерали като кварц, ортоклаз, калцит, гипс, флуорит, барит, талк, графит, галенит, халкопирит и др. След това успяват да различат минералите.

Играта е на две нива – за начинаещи и напреднали. Дори по-рано да не са познавали минералите, децата успяват да преминат първото ниво и да продължат успешно с второто: разпознаване на минерали с помощта на някои от физичните им свойства.

3.5. НАМЕРИ МИНЕРАЛА (35 мин.)

Участниците търсят някои минерали в експозицията на музея и след откриването им отбелязват на лист от къде произхождат. Накрая получават минерали и ги лепят в точките на намирането им върху карта на България, която остава за тях.

21 юли

 1. ВОДА и ЖИВОТ. Игри за подземни води, Дървото на живота и вкаменелости

Всеки знае, че без водата животът е невъзможен. По-рядко се сещаме, че ако ги нямаше водните басейни с утаените в тях скали и запазени вкаменелости, нямаше да знаем нищо за развитието на живота на нашата планета.

4.1. КЪДЕ СЕ КРИЯТ ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ (40 мин.)

Запознаване с водата и начина, по който се среща на Земята. Често тя е невидима, скрита в минералите, но я откриваме с някои хитроумни опити. След като знаем къде да търсим подземните води и при какви условия те съществуват, можем дори да ги изкараме на земната повърхност с помощта на ефектни модели на фонтаниращите артезиански кладенци.

4.2. В ПЕЩЕРАТА (20 мин.)

Само по изключение водите под земята образуват реки. Понякога тези води извайват приказно красиви пещери. Експериментите с участие на децата ще докажат по какъв начин възникват те и техните причудливи форми.

4.3. ДЪРВОТО НА ЖИВОТА - ОТ ЗЕМЯТА ДО ХОРАТА (20 мин.)

От настолната игра „Дървото на живота“ децата разбират, че след като отначало безжизнената гореща Земя се покрила с течна вода, се е появил общият предшественик на всички живи организми, а после постепенно живите същества ставали все по-сложни. Самият живот променил условията така, че се появили разнообразните животни и растения. Дошло и времето на хората. В хода на играта децата държат истински фосили и подреждат картички на изчезнали организми. Така пред очите им преминават последните 550 милиона години от развитието на живота на Земята.

4.4. ФАНТАСТИЧНАТА ИСТОРИЯ НА ЗЕМЯТА (40 мин.)

Изясняват се преобладаващите условия и организми през еони и ери. Така децата се ориентират какви животни в какви условия биха могли да живеят през определените геоложки периоди. Демонстрира се образуване на фосили с помощта на мидени черупки, пластилин и гипс. Децата сами си правят своя вкаменелост (фосил).

Предоставят се графики на характерни пейзажи от геоложкото минало с изображения на вкаменелости (фосили) от живелите по това време организми, които могат да се оцветяват или рисуват с представите за изчезнали завинаги светове. Ако желаят, децата разказват по нещо за нарисуваните от тях живи същества: в какви условия са живели, с какво са се хранели, как се наричат...

28 юли

 1. ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА. Откриване на минерални съкровища

5.1. ОТ КЪДЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ? (40 мин.)

Развитието на човечеството е преплетено с усвояването на минералните богатства. Кои са различните скали и минерали, които хората последователно откриват и използват като сечива, минерални пигменти за рисуване, материали за първи статуетки, за предмети от бита или за строителство, и дори като задължителна добавка в храната? От собствен опит децата разбират лесно ли е било за древните хора да се досетят например как да използват първите руди или изкопаемите горива, без които животът ни вече е невъзможен. Както са го правели далечните ни предци, децата сами ще получат искри от пиритно огниво и ще сътворят своя пещерна рисунка с минерални бои.

5.2. КОЕ ОТ КАКВО СЕ ПРАВИ? МИНЕРАЛИТЕ ОКОЛО НАС (20 мин.)

Играта запознава децата с връзките между руди, материали и предмети в ежедневието. Минералните ресурси и произведените от тях изделия ще бъдат търсени в експозициите на музея.

5.3. ДА НАПРАВИМ ТЕБЕШИР (20 мин.)

Гипсът е минерал, от който, след нагряване се получава познатият на всички строителен материал. Децата ще научат, че от гипс се правят разноцветните тебешири, ще разберат тайните на изработването им, сами ще си направят тебешир с предпочитан от тях цвят и ще могат да рисуват с него, след като кристализира и изсъхне.

5.4. ОТКРИЙ СЪКРОВИЩАТА НА ЗЕМЯТА! (40 мин.)

Скъпоценните камъни и благородните метали са пред очите на всички, но само досетливите ще успеят да решат 10 различни загадки с приключенски сюжет и трудни изпитания като ориентиране по съзвездия, разчитане на тайнствени текстове или издирване по стара карта, за да успеят да открият търсените съкровища.


Организационният комитет на Международната интердисциплинарна научна конференция и изява на изкуствата

ФЕСТИВАЛ НА СИМЕТРИЯТА”

под егидата на Международното дружество за симетрия (ISA) и Института SYMMETRION

 

От 9 юли (Петък) до 11 юли (Неделя) 2021 година

Научни сесии в рамките на „ФЕСТИВАЛ НА СИМЕТРИЯТА“.

Вход с покани.

Прожекции на документални филми за участниците в научните сесии.

Вход с покани.

На 10 юли (Събота) 2021 г. от 18:00 часа - Концерт на Константин Женкин и Борана Бекирска.

                                                                                      Вход свободен.

Съпътстващи изложби.

                                                                                    Вход с билети.

 

В Деня на семейството в голямата зала на

Националния музей Земята и хората.

 

неделя 11 юли 2021 година от 11.00 до 17.00 часа

 

   Разнообразни образователни и забавни инициативи за деца, ученици и любопитни възрастни:

 • Детски кът с кристали и минерални игри;
 • Симетрия в кристали и други твърди вещества;
 • Мозайки, игри и пъзели;
 • Графичното изкуство на М. C. Escher.

Вход с билети.


от 28 ЮНИ до 26 АВГУСТ 2021 г. от 10:00 ч. до 18:00 часа

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“ СОФИЯ

представя

“Тайните на Земята”

            Изложба на студенти от първи и четвърти курс, специалност „Мода“ в Националната художествена академия с преподавател художникът-живописец проф. Греди Асса.

Това е тяхна първа самостоятелна изява, която пресъздава богатата колекция от минерали, кристали, скъпоценни и полускъпоценни камъни на Националния музей “Земята и Хората”.

Светът на минералите е пречупен чрез пластичните търсения на младите автори в колекцията от рисунки. Всяка една от тях, чрез колорит, форма и цветове свързва емоционално природното богатство със спонтанното и смело битие на творческото търсене.


Симетрия, кристали и минерали през погледа на учени и писатели.

Заповядайте на временната изложба на книги в Националния музей „Земята и хората“!

Наред с имената на световни учени ще прочетете и имената на световни писатели.

Навярно ще набележите книгата, която непременно искате на прочетете или препрочетете.

Изложбата е една от проявите на Symmetry  Festival  2021.


НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“

ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

17-то издание на Европейската нощ на музеите ще се състои на 3 юли 2021 г., събота, от 18.00 до 22.00 ч. с ограничена посещаемост и спазване на противоепидемичните мерки, наложени от COVID 19.

Националният музей „Земята и хората“ ще се включи в инициативата с тематични временни изложби, посветени на минералите и тяхното присъствие в различни изкуства и литературата:

 • Изложби на книги: „Симетрия в кристалографията и минералогията“ и „Минералите в съвременната литература“ (първи етаж, ляво)
 • Изложба „Минералите в пощенски марки“ (първи етаж, ляво)
 • Изложба „Тайните на земята“ - рисунки на минерални и кристални образци от Националния музей „Земята и хората“ на студенти от НХА, клас на проф. Греди Асса (първи етаж, сцена)
 • Фото изложба „Български минерали“ (втори етаж, дясно).

Както обикновено, посетителите ще могат да разгледат всички наши постоянни експозиции, както и традиционната ежегодна изложба:

 • „Нови постъпления във фондовете на Музея“ (първи етаж, дясно).

Специалното събитие за вечерта е концерта на Тома Даракчиев и Юске Хосака  в 18:00 часа.

ТОМА   ДАРАКЧИЕВ

15годишен лауреат на Първа награда на конкурс за изпълнение на руска музика

В програмата:

Йохан Себастиан Бах – Френска сюита №5 в G Major, BWV 816 Allemande

Йозеф Хайдн – Соната в F Major, Hob XVI 23 . Allegro moderato

Сергей Рахманинов – Прелюд Op. 32, No. 12 in G-sharp minor

 

ЮСКЕ   ХОСАКА

носител на Голяма награда на конкурса " Музиката и Земята" 2019 г.

В програмата:

Фредерик Шопен – Етюд оп. 25-7

Фредерик Шопен – Баркарола оп.60

Минако Токуяма –  „Джо но Маи” (Танцов прелюд в театър Но) (2018)

Морис Равел – Токата из „Гробницата на Куперин“

За контакт:

Благовеста Кирова – координатор на събитието

е-mail: earth.and.man@gmail.com; тел. +359 2 865 6639


Прес-лист - Ден на Дарителя 2021


12 - 20 юни 2021 г.
изложба на Людмила Живкова-Димова
самоук живописец

„Творя предимно в областта на маслената живопис. Като любител художник живописец, чрез картините с маслени бои, разкривам цялата дълбочина на света около себе си, но и влагам цялата енергия, която черпя от художника в себе си, от световете вътре в мен и Позитивната си емоция, която ме изпълва. Създала съм над 200 картини,като съм предоставяла творби за благотворителност за различни проекти. “Тайните на Земята”.


5 юни – Световен ден на околната среда

На 5 юни в Националния музей „Земята и хората“ за десета поредна година ще бъде отбелязан Световния ден на околната среда.

Темата за 2021 г. е: „Възстановяване на екосистемите“.

На 5 юни стартира Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за възстановяване на връзката между хората и природата. Целта е инициативата да получи подкрепа от милиони хора, от политици, учени и инвеститори.

Следващите 10 години ще имат най-голямо значение за предотвратяване на катастрофалните промени. До 2030 г. трябва да се намалят чувствително емисиите на парникови газове, да се направят решаващи стъпки за премахване на бедността, в борбата с болестите, опазването на биологичното разнообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.

Екосистемата поддържа целия живот на Земята.

Колкото по-здрави са нашите екосистеми, толкова по-здрави ще са планетата и нейните обитатели. Без съживяването на екосистемите не можем да постигнем целите на Парижкото споразумение за климата и устойчивото развитие.

Ще успеем само ако всеки един от нас поеме своята отговорност.

Ние сме поколението, което може да сключи мир с природата.

В експозиционната зала на музея ще бъде открита постерна изложба, която можете да разгледате от 05 до 30 юни 2021 г.

Очакваме Ви!


НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“

София, бул. "Черни връх" № 4

26 май 2021 г., сряда, от 17 часа, вход с покани

БЪЛГАРО-УКРАИНСКА ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА

Представяне на романа на Анна Багряна „Такава дивна любов“ и стихосбирката на Димитър Христов „Спасяване на красотата“, музикален поздрав от проф. Жени Захариева