19 ЮНИ – ДЕН НА ДАРИТЕЛЯ

ДЕН НА ДАРИТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

Както всяка година от създаването си до днес, на 19 юни Национален Музей „Земята и хората“ отбелязва своя най-важен празник - Денят на дарителя. Датата, на която се отбелязва той не е избрана случайно. На този ден, през 1987 г., Музеят отваря врати за посетители, а повод за създаването му става именно едно дарение.

През 1985г., българският емигрант Илия Делев дарява на Фонд „13 века България“ уникална колекция от гигантски кристали, с единственото условие тя да бъде „неделима и експонирана в моята родина на подходящо място, отговарящо на нейната научна и културна стойност.“

Така колекцията попада в сградата на някогашния Софийски Арсенал, която не само се превръща в неин дом, но благодарение на новото си предназначение бива спасена от разрушаване.

През годините към Гигантските кристали на Илия Делев се добавят нови ценни експонати, които днес представят минерали от четири континента. Във фондовете на Музея влизат и много научни колекции – също дарения – на български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации.

Така за малко повече от 30 години, Национален Музей „Земята и хората“ се превръща в място за съхранение, изучаване и популяризиране на минералното богатство на Света и България.

Без своите дарители обаче, Музеят не би могъл да изпълнява толкова добре една от своите основни функции – разширяването и обогатяването на своите експозиции и научни колекции.

Затова на специална церемония в Деня на дарителя, в знак на благодарност и признателност за доброто дело, в зала „Гигантски кристали“ бяха връчени свидетелства за направените през годината дарения, както и дипломите за доброволци, участвали безвъзмездно в различни прояви на Музея.

Много от дарителите споделиха, че подготвят нови подаръци за Музея – специализирани колекции метеорити, научни трудове и публикации, предназначени за библиотеката на Музея, сбирки от редки минерали. Дарения бяха направени дори по време на самата церемония.

Дарител № 1000 – фирма „Метеорити“ ООД получи уникален плакет с логото на Музея.

Дуня Салич и Калоян Василев - лауреати на Международния конкурс „Музиката и земята“, който се провежда в Музея вече 26 години, поздравиха гостите с музикални изпълнения на класически произведения.

Направените дарения, както и образци, открити и донесени от уредниците на музея от научни експедиции в Сърбия и Гърция могат да бъдат разгледани от посетителите на музея във временната експозиция „Нови постъпления“.

20190619 - Den na Daritelya - Vrachvane Svidetelstva_13

ДЕН НА ДАРИТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

На 19 юни 1987 год. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази  дата чества Ден на дарителя на Националния музей “Земята и хората” .

дЕНДАР2014Дарителството в България има далечни традиции, чиито корени трябва да се дирят още в годините на утвърждаването на българската държава. Като обществено явление то е уникално с универсални черти и същност, и се обуславя от историческите обстоятелства на своето време. Националният музей  “Земята и хора” е създаден през 1986 година благодарение на щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и фирми чрез Националния дарителски фонд “13 Века България”. Броят на дарителите на музея към 2018 година нараства на 751 частни лица и над 2357 институции и фирми.

Otkrivane na museja G Yordanov

Ежегодно на 19 юни в музея си дават среща неговите създатели, дарители и съмишленици. На този ден екипът на НМ "Земята и хората" представя изложба "Нови постъпления", показваща новопостъпилите през последната година движими културни ценности. На тържеството се връчват свидетелства за дарения. Известни музиканти и лауреати на конкурса "Музиката и земята" поднасят музикален поздрав.