НОВИНИ

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦА

АКТУАЛНО

ИЗЛОЖБИ

КОНЦЕРТИ

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

ПРОЕКТИ


26. 02. 2021

Днес, 26 февруари 2021 г., акад. Тодор Николов навършва достолепните 90 години. Той е дългогодишен приятел на НМ „Земята и хората“ и дарител на библиотеката му.

Честит юбилей, Професоре!


24. 02. 2021

Даряването на колекция с образци на училищата у нас, е част от образователната програма на НМ „Земята и хората“. Учебните сбирки включват образци от основни минерали, полезни изкопаеми и скали. Предназначени са за подпомагане обучението по география, физика, неорганична химия, възпитаване на отношение към природата и скритите богатства на Земята. Към град Петрич в момента пътува учебна колекция – за Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Златаров“. Радваме се на такива инициативи и за нас – екипът на музея, е удоволствие да обогатяваме знанията на бъдещите пазители на природното наследство.


Фотоизложбата на победителите в конкурса „Пещерите и ние“ за 2014 г. показва най-впечатляващите снимки от конкурса „We and Caves“, организиран от Балканския спелеоложки съюз, Спелео клуб „Приста” - Русе и Българско пещерно дружество. Участниците са пещерняци и приятели на пещерите от всички балкански страни, както и гости, любители на пещерните красоти от цял свят. В конкурса участваха 34 фотографи с 224 снимки от 16 страни: Испания, Украйна, Гърция, България, Италия, Русия, Иран, Швейцария, САЩ, Полша, Австрия, Румъния, Индонезия, Сърбия, Словения и Словакия. Категориите, в които те се състезаваха са „Красотата на пещерите“ и „Хората под земята“. Целта на фотоконкурса е да популяризира пещерното дело и да разкрие потайностите и красотата на подземния свят.

Изложбата ще продължи от 21 октомври до 8 ноември в Музея „Земята и хората“.