ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО

Всяка година на 6 август Националният музей „Земята и хората“ организира „Ден на милосърдието“ - в знак на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година.

Традиционно в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е най-важна част от церемонията за „Деня на милосърдието“.  „Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която се е намирала в близост до епицентъра на атомния взрив на 6 август 1945 год. По-късно част от тези късове са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф  на японската богиня  на милосърдието – Каннон. През 1991 г тези каменни късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, по инициатива  на международната асоциация „Камък за мир“ и с подкрепата на жители на гр. Хирошима, са изпратени до политическите лидери на 188 страни в света, като символ на надеждата за мир за цялото човечество. Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента всяка година „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Всяка възпоменателна церемония пред „Камъка от Хирошима“ представлява не само поклонение пред стотиците хиляди жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново. Идните поколения, бъдещите граждани на света се нуждаят от увереност, че атомната бомба в Хирошима е първата, а атомната бомба в Нагасаки е последната в човешката история.

Milosardie

 „Денят на милосърдието“ се провежда от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

  • Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“
  • Постерна изложба предоставена от асоциация „Камък за мир“
  • Написване на лични послания за мир върху специална бланка.
  • Изложба от творби на Международния фотоконкурс „Земя за всички“