ОБОБЩЕНА ПРОГРАМА НА ЗАНИМАНИЯТА С ДЕЦА В НМ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА” ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2017

На 8 и 9 април (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа
По време на Великденското изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни в НМ „Земята и хората” специално за децата ще бъдат организирани две ателиета:

1. Пролетни багри - природните пигменти в традиционните пролетни празници. Ще се изработват великденски сувенири – картички и яйца, декорирани с минерални пигменти. Музеят ще предостави необходимите материали, а за децата остава да вложат фантазия и сръчност. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 8 и 9 април (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа и е подходящо както за малки, така и за големи творчески настроени момичета и момчета.
2. Ателие на училище за дизайн и творчество "Марабу" за изработване на дребни бижута с камъни. Ателието има традиции и опит в обучението на деца в различни техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 9 април (неделя) от 11.00 до 14.00 часа.

ВАКАНЦИОННИ ИГРИ

На 11 април (вторник) от 11:00 часа
Играта „Минерали и скали” позволява бързо и лесно да се разпознаят и научат имената на минералите. От кутия с размесени минерали децата ще събират еднаквите, върху които е изписана по една буква от името на минерала и ще го подреждат. Участниците ще могат да видят кратък филм от който ще разберат кои са основните групи скали и кои минерали ги съставят. След това ще търсят, като истински геолози, образци от най-разпространените скали, скрити из целия музей, за да ги подредят според начина им на образуване в изложба с етикети.

На 12 април (сряда) от 11.00 ч.
В играта „Намери минерала“ на участниците ще бъдат раздадени указания, с които да открият специално подбрани минерални образци от експозицията на музея, както и да отбележат техните находища.
Победителите ще получат, като награда минерали, които ще залепят върху цветна карта на България на местата на тяхното местонахождение.

Геоложкият кът за деца и възрастни е достъпен всеки ден от 10.00 до 18.00 часа