ИЗЛОЖБА “НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ”

Изложба Нови постъпления

Традиционно на 19 юни -  Деня на дарителя на НМ "Земята и хората" се открива временна изложба, в която се представят новите постъпления от предходната година. Акцент тази година е дарената от Националния дарителски фонд „13 века България” голяма колекция от скъпоценни и декоративни камъни. Благодарение на нея експозицията „Скъпоценни камъни“ на музея се обогати с вази от чароит и нефрит; фасетирани аметист и цитрин; бижута с диамант, рубин, сапфир, планински кристал, карнеол, хризопраз и др. Част от тези материали ще бъдат предоставени на регионалните и градските исторически музеи в страната за целите на техните експозиции.

  DSCF0178

В отделна витрина са представени собствени сборове на сътрудници на музея сребърни руди от античните рудници в Лаврион, Гърция. Експонирани са други нови дарения - турмалин и лепидолит от Мозамбик, изумруд от Бразилия, суровини от дъното на Атлантически океан и много други.

През 2012 год. семейството на световно признатия минералог и откривател проф. д-р Иван Кирилов Бонев предостави на музея научната му колекция. Дарението съдържа 521 броя минерални образци от 36 находища в България и чужбина, както и личния архив - полеви бележници, ръкописи, бележки по научните изследвания, геоложки и минераложки схеми. Поради изключително голямия интерес към дарението в една витрина са показани част от минералните образци, обект на изучаване на бележития учен проф. Бонев.