МАЙ – ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Международният ден на музеите – 18 май, професионален празник на музейните работници e инициатива на Международния музеен съвет (ICOM).

Европейската нощ на музеите е идея инициатива на Френското министерство на културата и съществува от 2005 г. За изминалите години тя се наложи като най-значимата общоевропейска музейна изява. В нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави. България е сред страните, които първи и най-активно откликват на инициативата. В София над 50 музеи и галерии по традиция отварят врати за посетители, предлагайки на всеки безплатно да разгледа постоянните и временните изложби и да се наслади на различни музикални и сценични изпълнения, предвидени в програмата. Всяка година в Нощта на музеите се включват все повече музеи, галери и частни сбирки с все по-богата и интересна програма.

Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM). В България инициативата се реализира със съдействието на  Министерството на културата, Столичната община и Френския културен институт. нощ2noshtЦелите на изявата са:

  • да се акцентира върху важната роля на музеите за развитието на обществото;
  • да се превърне в международен фестивал, който продължава през деня и нощта;
  • да се предложи нов поглед върху експозициите;
  • да се даде равен достъп до музеите и културните изяви, осъществявани в тях на хора в неравностойно положение;
  • да се представят нови дейности, експозиции и проекти;
  • да се осъществи неформален контакт с публиката.

_12H2390В Националния музей „Земята и хората“ събитието се отбелязва ежегодно от  2006 г. Специално подготвената програма започва със спектакли и атракции за най-младите посетители и завършва с поетични и музикални рецитали._12H2173

_12H2164