АКТУАЛНО

Националният музей “Земята и хората” показва в Двореца в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни, под надслов „Съкровищата на Земята“. Изложбата включва 100 броя минерални образци.

Сред тях са диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия; “Берил” – разновидности на минерала с различен цвят - изумруд, аквамарин, морганит, хелиодор, гошенит от знаменити находища от Бразилия, Русия, България; “Топаз” - различно оцветени природни и фасетирани образци от знаменитото находище Волин в Украйна, Русия и Бразилия; “Кварц” - различни разновидности на минерала – цитрин, планински кристал, опушен кварц и морион – фасетирани и природни кристали; “Аметист” - пурпурно виолетово оцветен кварц – фрагмент ог геода от Бразилия и фасетирани образци с различни нюанси.

В експозицията от екзотични скъпоценни камъни има рядко срещани минерали като скаполит и диаспор, чиято стойност може да се доближи до тази на диамантите, а от декоративните камъни са подбрани минерали, известни с красивия си цвят и рисунък, използвани за изработката на различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит, минерал който е намерен единствено до река Чара в Иркутск, Русия. Представителна колекция “Ахати от България” показва полирани плочки ахати от два района на България - Кърджалийски и Шуменски.

Колекцията “Природно изкуство”.
Показаните естетични минерални образци със своето причудливост и красота са истински съкровища и пример за произведения на природното изкуство. Тяхната геометрия, цвят и блясък са незабравимо визуално преживяване, което провокира любопитство и трайно увлечение. Докато изкуството на човека е популярно, то невероятната красота на кристалите и минералите е все още сравнително непозната. Образувани преди милиони години, тези минерали са извадени внимателно от мините и се превръщат в едни от най-красивите произведения на изкуството, намерили място в музеи и колекции.

Акцент в експозицията е и нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на Калиакра.

....................................................................................................................................................

Националният музей „Земята и хората“ се включи в информационната кампания „Човешкото лице на културното наследство“, провеждана от Представителството на Европейската комисия в България съвместно с Министерството на културата.

Кампанията е посветена на Европейската година на културното наследство, като има за цел да насочи вниманието към диалога на културите в съюза. Екип от Представителството на ЕК е интервюирал и снимал граждани на 27 страни членки на ЕС, които живеят в България. Посредством пощенски картички с образите и впечатленията на тези хора кампанията показва европейското културно наследство и близостта между народите в ЕС, представя външна гледна точка към българските традиции и неочакваните сходства и взаимодействия между културите.

В Национален музей „Земята и хората“ можете да намерите картичките на Мариал от Люксембург, Виктория от Литва и Андрея от Словения.

Мариал, който от девет години е в България, намира истинска радост да живее:„...заобиколен от хора като вас, които толкова обичат да пеят и да танцуват.“

Виктория е тук от две години, но е усетила, че: „В България обаче връзката със семейството е изключително силна.“

Андрея си спомня, че преди пет години, когато идва у нас: “ Първото, което направих, беше да отида в един магазин и да изкупя всичкото сладко от рози, което имаха!“

Картичките се разпространяват безплатно. Хората, които нямат възможност да съберат всички картички могат да открият историите зад тях на официалната фейсбук страница на Председателството на Европейската комисия в България.

.........................................................................................................................................

На 12 юни 2018 г. г-жа Мишел Делев беше на посещение в НМ „Земята и хората“ – София. Тя беше придружена от доц. д-р Руслан Костов от Минно-геоложкия университет – София. Гостите бяха  посрещнати от директора на музея г-н Чавдар Начев.

Госпожа Делев разгледа новата витрина от постоянната експозиция, посветена  на живота и делото г-н Илия Делев. Тя изказа своето задоволство  от доброто състояние на музея и в частност експозицията „Гигантски кристали“. Запозна се изложбата от минерални  образци придобити от музея през 2017 г. Добро впечатление й направиха изложбата на детски рисунки, детските образователни кътове, както и инициативите на музея свързани с опазването на околната среда и екологията.

https://www.facebook.com/events/558147194571260/

 

 

 

ПОЧИВНИ ДНИ НА НМ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА" ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ:
24.12. 2017 г., 25.12.2017 г., 26.12.2017 г., 27.12.2017 г.
31.12.2017 г., 01.01.2018 г.

По случай Денят на миньора, Национален музей "Земята и хората" бе отличен за своя принос към минерално - суровинната индустрия.

Благодарим на Българска минно - геоложка камара за наградата!

На 23 юни от 19:00 часа в зала "Гигантски кристали" на Националния музей "Земята и хората" ще бъде показан документалния филм САНТИМЕНТАЛНА ИСТОРИЯ, един емоционален разказ за създателя на Музея "Иван Балабанов". Самото откриване на музея ще бъде в неделя, 25 юни 2017 година в двора на Балабановата фабрика в село Бараково.

Главният герой във филма Методи e един пламтящ от емоции, преливащ от енергия човек, посветил се на каузата да върне забравеното минало към живота. Но и всекидневно отстоява уж невъзможни като мисия съвременни каузи. Изтъкан от хиляди истории, той, като същински Ной, събира смисъла им в невидим сандък в Музея на Тавана - за да оцелеят. Но най-ценният експонат в музея на Методи е самият Методи. Един човек, който се движи във времето и пространството на бързи обороти и прилага негов собствен метод - метода на сърцето. Яхнал гордо последното си завоевание - спасения от ръждата и забравата локомотив - Методи продължава по лъснатите релси към поредната битка.
Методи е център на филма, с него тръгваме в различните посоки на отчаяните му, рискови и изстрадани пътешествия, страсти и каузи. Възстановяването на железницата до Рилския манастир и протеста срещу бунището край Кочериново, защитата на Рилското корито и спомена за поета Биньо Иванов, музея на Балабановата фабрика и патриарха на българския баскетбол Веселин Темков. Всяка кауза за Методи е като последно предизвикателство, чийто истински рицар е единствено той. Емоционален и пъргав, Методи почти изиграва всяка една от своите толкова изстрадани истории. С момчешки хъс, той съживява в разказите си приятели, спортисти и художници, кумири и противници, чиновници от канцеларии и управления, които обикаля заради различните си битки, отдавна отишли си от този свят фабриканти и работници, поети и селяни, немци, руснаци, евреи и българи, любими, деца, старци...
Филмът показва един екстремен живот на ръба на епохите и възможностите, който изключва грозотата, липсата и и безсмислието.

ПРЕСЛИСТ

Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. под звуците на “Върви народе възродени” Националният музей “Земята и хора” отвори врати за посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя.
Създаден през 1986 година, чрез щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и фирми, музеят се превърна в храм на дарителството. Броят на дарители и спомоществователи на музея непрекъснато нараства за да достигне през 2017 год. - 724 частни лица и 235 институции и фирми.

През 1983 год. Илия Делев, единственият търсач и колекционер на гигантски кристали в света показва в Париж своята колекция от Бразилия. След невероятния успех на изложбата родолюбивият българин предоставя на 22 април 1985 год. дарение от 53 гигантски кварцови кристала на ДОО “Фонд 13 века България”, с условието те да бъдат експонирани в неговата родина България. До намиране на подходяща сграда минералите се съхраняват от Фонда.
Комитетът за култура (Министерство на културата), начело с Георги Йорданов, полага усилия за спасяването на предвидените за разрушение сгради на военния Арсенал в София, построени през 1896-1898. Голямата работилница е запазена и предоставена на новосъздаденият с Указ на Министерския съвет (01.01.1986 г. ) Национален музей “Земята и хората”. С труда на проектанти и художници от Института за паметниците на културата и финансиране от ДОО “Фонд 13 века България” старата сграда е реставрирана и адаптирана за нуждите на музей. Така голямата сграда на военния Арсенал в София приютява втората в света колекция от гигантски кварцови кристали и става храм на минералите.
Първите инвентирани минерали в музея с номера от 01 до 600 са гигантските кристали и ахати от Бразилия, дарени от Илия Делев. Към тях бързо се добавят даренията на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации.             Във фондовете на музея постъпват научните колекции на доц. Михаил Малеев, проф. Богдан Богданов, Леонид Ратиев, проф. Ангел Кунов, проф. Иван Начев, проф. Мария Желязкова; Колекциите от български и чужди минерали на Александър Диков, Никола Зидаров, Димитър Ноков, Антон Иванов, Димитър Сокеров; Сбирката от монокристали от Институт по минералогия и кристалография - БАН; Дарения от бившите ДФ “Горубсо”, ДФ “Кремиковци” и престижните фирми Premier Diamond Со. Belgium, Englich China Clay, Boliden,Sweden и много други.
Илия Делев прави още две дарения, включващи гигантски кварцови кристали, аметистови геоди, скъпоценни камъни (изумруд, топаз, турмалин, ахати) и др.

Ежегодно на 19 юни 1987 год., в Деня на дарителя, екипът на Националния музей “Земята и хората”, представя новите постъпления във фондовете пред своите приятели.
На тази юбилейна дата 19 юни 2017 година ще бъдат връчени благодарствени свидетелства на дарители, спомоществователи и доброволци на музея. Гостите, приятелите и екипът на Националния музей „Земята и хората“ ще имат възможност да се насладят на музикалния подарък на изтъкнатия виртуоз проф. Лидия Ошавкова.

 

В Изложбата "Нови постъпления” са  представени както дарения на минерали и суровини, така и експонати от теренни изследвания на специалистите на музея.
Нов момент е дарителска кампания сред нашите приятели във Фейсбук в полза на музея. В резултат през последния месец чрез куриер пристигнаха дарения от Димитровград, Пловдив, Варна, Момчилград, Хасково, Кърджали, Гърция, София. Сред имената на дарителите чрез социалните мрежи са Лазар Вълнеев, Стефан Арабаджиев, Калин Прахчаров, Мария Дечева, Ангел Ангелов, Кирил Стаменов, Иван и Емил Георгиеви, Петър Малинов, Здравко Стефанов, Ростислав Траянов, Христо Маврудов, Веселин Арабаджиев, четвъртокласничката Виктория Стефанова от Димитровград. Те дариха ахати, коралити, псевдоморфоза на халцедон по миди, псевдосталактити от халцедон, виолетов халцедон, халцедонови геоди от различни български находища.

Фонд „Минерали на България“ се обогати с авторски образец на д-р Момчил Дюлгеров от СУ „Св. Климент Охридски“ – холотип на нов за науката минерален вид K – Mg арфедсонит от Бухово – Сеславски плутон. От постоянния дарител Николай Господинов постъпиха най-добрите досега находки в кариера „Канарата“, Тополовградско: кристали клиноцоизит; богат на кристални форми прозрачен апатит и опушен кварц – дофинов срастък. Фондът се обогати с много нови интересни находки: глаукокеринит от нах. „9 –ти септември“ – нов минерален вид за музея – дарение от Смаил Джамбазки, фериерит – Na от нова минерална точка – м. „Добра могила“, Брезнишко – дарение от Петко Петров, клиноптилолит от нах. Ауста – дарение от Николай Господинов, син калцит с множество газово-течни включения от Иглика – дарение от Музей по МППИ към СУ „Св. Климент Охридски“, пирит в андезитобазалт от кариера „Изгрев“ – дарение от Антон Иванов, кварцова секреция от с. Поточница – дарение от Живка Янакиева, виолетов халцедон от Джанка, едрокристален галенит от Бориева и др.
Един от постоянните дарители проф. Ангел Кунов отново ни зарадва, този път с уникални образци от кавансит и апофилит  от Индия. Колегите от Сърбия Бранислав Пашалич, Трайчо Тончич и Душан Падунавац предоставиха суровини от уникалните минерални находища Бор и Трепча. В израз на добро отношение към музея, доц. Руслан Костов дари за научно-спомагателния фонд чернова от писмо на първия геолог на България - проф. Г. Златарски, както теренни описания и лични вещи (алтиметър, уред за измерване на надморски височини) на проф. Г. Бончев.

Експонирани са също: турмалин с лепидолит, от Мозамбик, дарение от Алксандър Диков; съвременни пещерни образувания; авторски образци на редки минерални видове от цял свят, дарени от откривателя на минерали Игор Пеков; силифицирани растителни останки на възраст 320 милиона години и др. Представени са собствени сборове на специалисти на музея от различни минерални находища в България.

Прототип на нова технология на емблематичните за София жълти павета, от техния създател Л.Лаков от Института по металознание към БАН; миниатюрна златна фигурка от златоносните разсипи в района на София; кремъчни суровини от района на с. Дебово, Плевенско и с. Каменово, Разградско, използвани от праисторическите обитатели на земите ни за отцепвне на кремъчни пластини за различни сечива; оловен слитък, намерен край рупа (стара минна изработка) на находище Чипровци – останал от най-вероятно от периода на саксонските рудари, добивали и преработвали сребро-съдържащите оловни руди в района.

Освен минерали през изтеклата година музеят получи дарения за своята библиотека от проф. Кънчо Кънчев, Алексей Жалов, Руслан Костов и др.

На 24 май в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Национален музей „Земята и хората“ ще бъде прожектиран документалния филм "Пътят на буквите" (2015).
Прожекциите са от 11.00 и 16.00 часа.
Вход - свободен

Филмът е по сценарий на Десислава Найденова и Ралица Димитрова и е пътепис във времето и пространството, който започва през IX век и стига до днешните отражения на мисията на Кирил и Методий. Защо делото им е толкова значимо за всички славянски народи в най-важните моменти от тяхната история и чак до днес?
Кой е Свети Методий – помощник и сподвижник на своя по-малък брат Константин-Кирил или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци?
Отговорите на тези и други въпроси търсят учени от различни държави, деца и артисти, пазители на храмове и легенди, които срещаме по пътя на Кирил и Методий и създадената от тях писменост.

XXV юбилеен международен конкурс за инструменталисти и композитори

“МУЗИКАТА И ЗЕМЯТА” и  Фестивал „ИЗКУСТВАТА ЗА ЗЕМЯТА“,

под мотото  "Природата в творбите  на Бетховен,Шуберт и Дебюси"

КОНЦЕРТИ В НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“

Предварителна програма

 

21 април 2017  петък  - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

Концерт на ТАРО ФУНАЯМА, пиано, Япония

с творби от БЕТОВЕН, ШУБЕРТ, ШОПЕН, ДЕБЮСИ

 

22 април 2017  събота  - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ, посветен на МАЙКАТА ЗЕМЯ с участието на симфоничен оркестър с диригент ПЕТЪР ДИМИТРОВ и солисти - проф. АНТОН МАРТИНОВ, цигулка, Русия-Франция, ДАРИНА МАЛЕЕВА, цигулка и проф. КСАВИЕ ЛЬОКОНТ, пиано, Франция, с участието на Кремена Николова, цигулка  В програмата: МЕНДЕЛСОН, БАХ

 

23 април 2017  неделя - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

Рецитал на ФУМИЕ ФУКУИ, пиано, Япония

В програмата творби от български и японски композитори

 

24 април 2017  понеделник - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

 "Пътешествие към сърцето на пианото" - рецитал на проф. ШАНТАЛ СТИЛЯНИ, пиано,Франция с творби от СКАРЛАТИ, БАХ-ЛИСТ, МОЦАРТ, ДЕБЮСИ и РАВЕЛ.

25 април 2017  вторник  - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

Концерт на проф. ЛИДИЯ ОШАВКОВА, проф. ГАНКА НЕДЕЛЧЕВА, АТАНАС КРЪСТЕВ, виолончело, ,с участието на проф. ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА В програмата: БЕТХОВЕН, ШУБЕРТ, ДЕБЮСИ  и БАХ

26 април 2017  сряда  - 18.00

Национален музей „Земята  и  хората“, София

ГАЛА КОНЦЕРТ на ЛАУРЕАТИТЕ на XXV МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС  “МУЗИКАТА И ЗЕМЯТА”

 

За контакти:

 Милена Христова                      тел.  +359 2 865 6639

22 МАРТ 2017 г. от 10:00 до 18:00 часа – СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

 Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода. Денят се отбелязва официално от 1993 по предложение на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED). Всяка година на Световния ден на водата се акцентира върху определен аспект от значението на сладководните води, като за 2017 година темата е "Отпадните води".

Националният музей „Земята и хората” традиционно е съорганизатор и домакин на изяви свързани със събитието. На 22 март от 10:00 до 18:00 часа в зала „Гигантски кристали“, посетителите ще могат да се запознаят с постерните изложби „22 март – Световен ден на водата“ и „Водата под земята“, прожекции на тематични филми - „Синята планета“, „Пътешествие до дъното на Земята“, „Загадките на Ел Ниньо“, „Тайният живот на леда“, „Нил“, „Водопадът Виктория“, „Течение: В името на водата“ и „Планета океан“.

Акцент в програмата ще бъдат ателиетата „Невидимата вода“, където децата заедно със специалисти от музея ще опитат да открият водата скрита в минералите, чрез серия от експерименти – от 10:30 и от 14:30 часа. От 11:00 и от 15:00 часа ще се проведе ателие-конкурс за тематична рисунка изпълнена с пигменти на водна основа.

Специално за 22 март е подготвена изложба „Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“ вода. Тези образци не са показвани пред широка публика до този момент.

.........................................................................................................................................

ДАКИАРДИТ-К - НОВ МИНЕРАЛЕН ВИД ОТКРИТ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ НА МУЗЕЯ (СВЕТЛАНА ЕНЧЕВА, ПЕТКО ПЕТРОВ)

Дакиардитовата серия минерали са редки високосилицеви (Si/Al>50) зеолити с широки вариации в съотношението Na:K:Ca, като в повечето случаи преобладаващ катион е Са или Na. Дакиардит с необичайно високо съдържание на K беше установен при изследване на образци, събрани от сътрудници на НМ “Земята и хората” от района на с. Ауста, Момчилградско, Източни Родопи.

Той бе одобрен за нов минерален вид от Комисията по нови минерали, номенклатура и класификация на ИМА на 10 август 2015, ИМА №2015-041. Холотипният образец се съхранява в НМ “Земята и хората” с основен номер 23927.

Обогатява се броят на типовите минерални видове, открити в България (9-ти по ред).

dachiardite-K_eng

-------------------------------------------------------------------------------------------

Зимни ваканционни игри в музея „Земята и хората” 2017

На 4 и 5 февруари 2017 г. Националният музей „Земята и хората” отново кани малките ученици на Зимни ваканционни игри.

4 февруари (събота) от 11.00 ч.

Дървото на живота – от Земята до хората

Какви смайващи събития са се случили по дългия път от зараждането на живота на Земята до появата съвременните хора? Докато научават, децата ще държат в ръце истински фосили и ще редят Дървото на живота със странните организми, живели преди стотици милиони години. Когато видят една древна, непозната Земя с разпалено въображение ще рисуват или моделират представите си за този изчезнал завинаги свят. Авторът на най-харесаната творба ще получи вкаменелост от амонит.

Играта е подходяща за ученици между 7 и 11 г. (от 1 до 5 кл.).

Продължителност: 1 час и 30 минути

5 февруари (неделя) от 11.00 ч.

Открий съкровищата на Земята!

Приключения, свързани с вълнуващи места като пещера или остров, трудни изпитания като ориентиране по звездите или по стара карта. Изисква се детективска находчивост, наблюдателност на следотърсач и упоритост на изследовател. Съкровищата са пред очите на всички, но само досетливите ще успеят да решат 10 различни загадки и да разчетат тайнствените текстове. Наградата за събралия най-голямо съкровище е красива кварцова друза.

Играта е подходяща за ученици между 8 и 11 г. (от 2 до 5 кл.). Продължителност: 1 час и 30 минути

Вход: с билети за музея (деца 2 лв., възрастни 4 лв., семеен билет 6 лв.)

Национален музей „Земята и хората” 1421 София, бул. „Черни връх” 4, метростанция „Европейски съюз”

тел. 02 865 6639      E-mail: earth.and.man@gmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------

za-2016-11-22----------------------------------------------------------------------------------------------

dsc00044dsc00057

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

bayer_facebook_post_800x800

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

100-years-nps-card-el-poster

------------------------------------------------------------------------------------------------

plakat-a3

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

plakat

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den na Milosardieto 2016

------------------------------------------------------------------------------------------------------

без име----------------------------------------------------------------------------------------------------

Yahnadjiev--------------------------------------------------------------------------------------------------------

za 21 mai 2016-1----------------------------------------------------------------------------------------------------------

plakat--------------------------------------------------------------------------------------------------------

2016 Plakat Velikden

---------------------------------------------------------------------------------------------------------12322959_1032866540105797_9213367282052880958_o

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

26 10 new 2---------------------------------------------------------------------------------------------

Plakat KNIJKAИзложба Мария

----------------------------------------------------------------------------------

KKF_MG_0196

 

P1070859_1newUntitled-1---------------------------------------------------------------------------------

BOKOVA 2014 BG----------------------------------------------------------------------------------------------------------

119051

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tabelka CEинвалиди-рампаSn obsto