ХХV СОФИЙСКО ИЗЛОЖЕНИЕ НА МИНЕРАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ФОСИЛИ

9 – 11 ОКТОМВРИ 2015 ГОДИНА - ХХV СОФИЙСКО ИЗЛОЖЕНИЕ НА МИНЕРАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ФОСИЛИ

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.00 – 19.00 часа

ВХОД: възрастни и деца над 3 години – 1.00 лв.

Pokana BORSA 2015

 

Preslist BORSA 2015

ХХV  ИЗЛОЖЕНИЕ НА МИНЕРАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ФОСИЛИ

9 - 11 ОКТОМВРИ  2015 г. от 10 до 19 ч.

 

От 9 до 11 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе 25-то Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 60 изложителя: фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват Минно-геоложкият университет и Нов Български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна. Ще има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят,  от световно известни находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

За децата : „Треска за злато”

На 10 и 11 (събота и неделя) в Интерактивния кът на музея ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Целта е любознателните деца да опознаят богатствата, които природата ни е предоставила и да се научат да добиват злато така, както са го правили  древните рудари, населяващи земите ни.  Децата сами ще се опитат да „хванат хитрите златинки”. Ще научат какъв път изминава златото от находищата си, колко търпение и умения се изискват  докато се стигне  до ювелирния му блясък.

Много деца вече познават Геоложкия кът в музея, който работи целогодишно. Заниманията са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него ще се запознаят с минералите и ще разгадават тайните на планетата ни.

Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал  Da Vinci Learning.

Съпътстващи прояви

  • Осми пореден международен симпозиум „Минералното разнообразие – изследване и съхраняване” – 9 – 12 октомври.
  • „Пътешествие на север – от шунгита до апатита” – презентация на Александър Евсеев – минералог, старши научен сътрудник в Музея по Минералогия „А. Е. Ферсман” на Руската Академия на Науките, Москва. Презентацията е на 10 октомври (събота) от 14.00 часа във видеозалата на музея и е на руски език.
  • „Книжка за кристали” – представяне на изложба (акварел) с оригиналните илюстрации на художничката Марина Иванова - на 10 октомври (събота) от 18.00 часа. Книгата е предназначена за деца и ще ги въведе в „царството на минералите”. Ще се запознаят с някои от свойствата им, с легендите, свързани с тях, с употребата им. Автор на книгата е геолога Стела Тодорова. В огромна степен достойнствата на книгата се дължат на илюстрациите – могат да се видят известни приказни герои, митологични същества, оригинални персонажи от животинския и растителния свят.
  • Художествена изложба „Приказки за светлината” на Мария Арнаудова.

 

Входът в музея по време на изложението ще се извършва с билети от 1 лев.

Работното време е от 10.00  до  19.00 часа

Светла Атанасова - уредник, организатор на изложението

тел.  865 66 39; 0878 958 864     e-mailnmzh@abv.bg